Kotonamme ei tunnu enää olevan lainkaan säilytystilaa.
Ostin kirpputorilta tarjottimen. Sille on usein tarvetta ja ajattelin sen mahtuvan keittiöömme mainiosti. Olen kantanut viimeisen vuoden aikana keittiötavaraa kierrätykseen kaksi banaanilaatikollista ja useita pienempiä eriä. Pois laitettujen tilalle on muuttanut vain kaksi esinettä, mutteripannu ja raastinrauta. Kaikella logiikalla siis yhden tarjottimen pitäisi sopia karsittujen tavaroiden jättämään tyhjiöön. Mutta kodinjärjestelyn matematiikka ei olekaan yksinkertaista.
Käsitykseni siitä, milloin kaappi on täynnä, on muuttunut.
Ennen täyden mittari oli mielestäni se, saako kaapin oven tai laatikon sujuvasti kiinni. Nykyään pidän sopivana tilannetta, jossa jokaisen tarpeellisen esineen voi laittaa paikoilleen ja ottaa esiin helposti, vaikka yhdellä kädellä. Kaupassa, hienojen ja tarpeellisten esineiden äärellä, huomaan usein ihmetteleväni, minne tuokin muka meillä mahtuisi. Vaikka olisin juuri edellisenä päivänä kantanut tuplasti isomman tavaran pois.
Mitä enemmän tavaraa raivaan pois, sitä enemmän rojua huomaan omistavani.
Olen huomannut saman! Alkujaan tavaroita karsittuani keittiön kaapit näyttivät ihanan väljiltä, mutta nyt taas tuntuu, että olisi karsimisen paikka – vaikkei tavaraa ole tullut lisää. Aika kiinnostava ilmiö oikeastaan. Hyvin lyhyessä ajassa tuntuu muuttuvan oma mieltymys tässä asiassa. Tämä on toivoakseni lupaavaa sen kannalta, että kun normit (laajemmaltikin yhteiskunnassa) muuttuvat, uusiin ajatusmalleihin voi tottua aika nopeasti.
TykkääTykkää
Totta! Uusi normaali on vakiintunut yllättävän nopeasti. En ollut tullut ajatelleeksikaan, miten nopeasti voi tottua.
TykkääTykkää
Meillä keittiötavaraa on tullut talouteen vähentämisestä huolimatta ainakin kattilan verran. Tarpeellinen tavara ei ärsytä, mutta tarpeeton kyllä. Vähentämisen myötä ärsytys on lisääntynyt, koska nyt ylimääräisen näkee. Aikaisemmin ummistin silmäni ja meilläkin kaappeihin oli sullottu asioita hyvin erilaisella tavalla.
TykkääTykkää
Tuo on totta, että vain tarpeeton ärsyttää ja väljissä kaapeissa sen huomaa helpommin. Rojuun tottuu!
TykkääTykkää
Paluuviite: Tapojen muuttamisen voima | Laura Pörsti
Huono puoli yksinkertaisempaan tottuessa on, että vanhoja kämppäkuvia katsellessa pistää ensimmäisenä silmään rojun määrä… :’D
TykkääTykkää
Niinpä 😀 Eikä niitä kuvia ottaessa taustalla olevaan rojuun ole kiinnittänyt mitään huomiota.
TykkääTykkää
Paluuviite: Neljäsosa tyhjänä | Nokonuuka
Paluuviite: 75 % täynnä = täynnä | Minimalismin Ilo